Blog > Komentarze do wpisu

krem cytrynowy (lemon curd bez mąki)

To już kolejna testowana przeze mnie wersja lemon curdu. Przez długi czas przygotowywałam go w wersji z oliwą i mąką, bardzo byłam zadowolona - dopóki pewnego razu nie wyszła mi jedna wielka klucha bez smaku i koloru. Większość wylądowała w śmieciach, dlatego na dłuższy czas odpuściłam sobie robienie tego przysmaku. Poszukiwałam innych przepisów i doszłam do wniosku, że mogę robić "na oko", bo receptur jest tak dużo jak osób je publikujących. Ta niżej opisana jest banalnie prosta, nie wymaga rozcierania grudek ani pracochłonnych czynności. Szczerze polecam.

 

krem cytrynowy (lemon curd bez mąki) :

  • 3 cytryny
  • pół kostki masła (100g)
  • 170g cukru
  • 2 jajka + 1 żółtko

 

Cytryny myjemy (najlepiej sparzyć), z 2 ocieramy skórkę, ze wszystkich wyciskamy sok - u mnie to 3/4 szklanki. Najlepiej od razu do dużej metalowej miski. Dodajemy cukier.

Masło kroimy w kostkę.

W dużym garnku gotujemy wodę, stawiamy na nim miskę uważając aby nie dotykała wody.

Jajka ubijamy i dodajemy do masy cytrynowej, cały czas mieszamy żeby grudki nie miały szansy powstać (bo po co nam przecieranie?). Gdy masa ładnie się połączy i trochę zgęstnieje dodajemy masło i dalej mieszamy. Kiedy masło się roztopi, całość będzie śliczna i gładka, garnek zdejmujemy i kończymy fazę podgrzewania (nadal mieszając, żeby nam się klucha nie zrobiła). Stopień gęstości dostosowujemy do upodobań - zauważyłam, że większość przepisów prezentuje dość płynną konsystencję, a ja dla odmiany lubię takie gęste smarowidło. 

Jeszcze ciepłe przekładamy do pojemników i zostawiamy do ostygnięcia.

O tym, że lemon curd jest idealny do ciast i ciasteczek to na pewno wszyscy wiedzą. Od siebie polecam go do naleśników zamiast dżemu.

piątek, 23 listopada 2012, kuchnianadorobku
Teksty oraz zdjęcia są własnością autora, ich udostępnianie oraz powielanie bez wyraźnej zgody jest zabronione zgonie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/11/28 18:08:18
Uwielbiam lemon curd - robię właśnie taki z oliwą i mąką. Spróbuję też Twojej wersji :)
-
2012/11/28 18:44:30
Polecam i jestem ciekawa czy wersja z masłem zyska uznanie w Twoich oczach (no może w kubkach smakowych).
Durszlak.pl Popieram Internet Bez Chamstwa Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów